Wat is Uniswap? – Een decentrale exchange voor ERC20 tokens

Inmiddels zijn er veel exchanges en brokers op de markt welke zich richten op cryptovaluta. De manier waarop deze werken is veelal hetzelfde. Decentrale Exchanges zoals uniswap zijn net even anders. 

Wat is Uniswap?

Uniswap is een een gedecentraliseerde exchange welke is gericht op het netwerk van Ethereum. Via het Ethereum netwerk is het mogelijk om token-swaps uit te voeren van ERC-20-tokens. Alle swaps gebeuren via smart contracts.

Gebruikers kunnen gebruik maken van de exchange via meerdere portefeuilles, voorbeelden zijn MetaMask, WalletConnect of Coinbase Wallet. De Uniswap DEX is volledig gedecentraliseerd, hierdoor kunnen de gebruikers de exchange gebruiken zonder dat ze iemand hun geld hoeven te vertrouwen. Dit is ook gelijk het grootste doel en verschil met platformen als Binance. Het geld blijft in de wallet van de gebruiker.

Decentralized Exchanges

Decentralized Exchanges (DEX’s) zijn vooral populair omdat het geen tussenpersonen aanwezig zijn, en ook geen KYC een vereiste iso m te kunnen handelen. Tegenwoorden zijn er Decentralized Exchanges zoals Uniswap, 0X, Protocol Cuber Network en nog vele tientallen.

Uniswap is een exchange met de focus op ERC-20-tokens. Wel is gelijk een nadeel dat er veel scam projecten verschijnen op de exchange omdat er geen listingkosten zijn voor de exchanges. Exchanges als Binance vereisten listingkosten voor het toevoegen van een nieuw project. Bij Uniswap is iedereen vrij om nieuwe projecten toe te voegen. Dit geeft uiteraard ook meer groei richting scam projecten.