Heb jij deze retro gadgets al in huis?

Dat retro terug is van weggeweest, zien we niet alleen terug in kledingtrends en interieurs. Ook op het gebied van technologie werken een hoop klassiekers succesvol aan hun comeback. Dit is logisch: de oudere doelgroep herleeft graag hun jeugd en herinneringen, terwijl de jongere generaties steeds meer afkeer krijgen tegen de moderne massaconsumptie. Fotografie met een ouderwets rolletje of genieten van je favoriete mixtapes? Als we de huidige trends mogen geloven komt het allemaal weer terug. We zien het ook terug in de vormgeving van nieuwe producten: bijvoorbeeld telefoon accessoires in de vorm van een ouderwetse speaker of telefoonhoorn.

  1. Fresh vinyl

Met stip op één staat absoluut vinyl. Deze klassieker is eigenlijk nooit echt weggeweest, maar de afgelopen jaren is er plots weer een enorme stijging in de verkopen. Het aanbod bestaat niet alleen uit tweedehands platen, maar ook van nieuwe artiesten zijn de albums niet aan te slepen. De geluidkwaliteit is met geen ander te vergelijken en dit maakt de luisterervaring op dit medium zo uniek. Ook het afspelen van de platen is een beleving op zich. De oude techniek, het geduld en uiteraard: het kenmerkende kraakje dat subtiel vermengt met de klanken van de muziek. Haal je oude collectie maar van zolder, want er kunnen wel eens een aantal kostbare exemplaren tussen zitten

  1. Say cheese!

Op dagelijkse basis worden er miljoenen foto’s online gepost. Wil je opvallen en een blijvende indruk maken? Dan is een fysieke foto natuurlijk vele malen indrukwekkender. Geen wonder dat het afdrukken van foto’s, maar ook het fotograferen met een analoge camera een enorme opmars maakt. Grote producenten hebben deze trend tijdig opgepikt en spelen hier slim op in. Zo ontwikkelen steeds meer merken camera’s zonder LCD scherm of zoeker. Zo is het resultaat altijd een verassing, net als met een analoge camera. Of de opslagruimte wordt heel bewust beperkt gehouden. Zo kijk je kritischer naar je onderwerp, want voor je het weet is je ‘rolletje’ vol.

  1. Compact Disks

Voor onderweg in de trein of tijdens het werk zijn online streamingdiensten ideaal. Je krijgt veel waar voor je geld, maar moet vaak wel flink inleveren op de kwaliteit. Voorheen was de CD een perfect en draagbaar alternatief. Digitale muziek is echter volop in ontwikkeling en de kwaliteit maakt daarmee een behoorlijke inhaalslag. Gevolg? Het verschil is voor de leek bijna niet meer hoorbaar. De toegevoegde waarde van CD’s zit hem voor de liefhebber dan ook in de ervaring. Lekker meezingen met de songteksten uit het meegeleverde boekje, de prachtige album art en de spanning van het opzetten van een nieuw album.

  1. ‘Smart’ phone?

Omdat onze smartphones nog relatief kort deel uitmaken van ons dagelijks leven, zijn de effecten nog lang niet te overzien. Echter zijn er een hoop onderzoekers die beweren dat de gevolgen in volle gang zijn. Concentratieproblemen, lichamelijke klachten, moeite met sociaal contact: stuk voor stuk te wijden aan het gebruik van een mobiele telefoon. Reden genoeg om eens te minderen. Steeds meer mensen doen dan ook een stapje terug van de smartphone, bijvoorbeeld met een digitale detox of een Nokia 3310. Je hebt weer volledig de controle over je privacy, er wordt minder informatie opgedrongen en de kans is vrij groot dat je (nacht)rust enorm verbeterd. En het doel van een mobiele telefoon blijft gelijk: je bent bereikbaar en daar gaat het om. Wil je je ‘nieuwe’ toestel toch de feel meegeven van een smartphone? Kies er dan voor om zelf een telefoonhoesje te maken!

  1. Mix & match

Voor wie deze periode zelf heeft meegemaakt, zijn er weinig dingen minder romantisch: het maken of krijgen van een mixtape. Samengesteld voor een dierbare en ieder nummer heeft een bijzondere betekenis. Één zin of deuntje van dit nummer neemt je direct mee terug in de tijd. Om een cassette af te spelen is er een speciaal deck nodig of een walkman. Niet iedereen heeft deze ‘ouderwetse’ techniek tot zijn beschikking. Bovendien is er een modernere variant ontwikkeld, de Elbow! Niet alleen speelt deze je favoriete deuntjes op een eenvoudige manier af, hij tovert je cassette ook nog eens om in een opvallende accessoire. Klem de Elbow om de cassette en het afspelen kan direct beginnen. Hij is voorzien van een accu, een AUX-aansluiting en een USB-poort. Zo is hij altijd en overal eenvoudig op te laden. Bijvoorbeeld met een handige autolader.

Met welke retro gadget loop jij binnenkort over straat?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here